Het Nederlandse weer staat bekend als onvoorspelbaar. Een zonnige dag kan plotseling omslaan in storm en hagel. Het is belangrijk dat je zonnepanelen bestand zijn tegen deze grillige omstandigheden. Het is namelijk niet de bedoeling dat ze beschadigd raken door storm, regen of hagel. Hoe kun je zonnepanelen op de juiste wijze beschermen?
Zonnepalen beschadigd
Zonnepanelen zijn gevoelige systemen. In het verleden raakten ze door hagel- en storm regelmatig beschadigd. In ernstige gevallen ontstond er zelfs brand door bliksem. De kans hierop is gelukkig ontzettend klein. Hetzelfde geldt voor schade door slechte weersomstandigheden. Zonnepanelen worden namelijk steeds geavanceerder en sterker. Wel hangt de mate waarin zonnepanelen bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan de locatie op het dak. Zo heeft de wind op sommige plekken meer vat dan andere. Houd daar tijdens het installeren van de zonnepanelen rekening mee.
Schade aan zonnepanelen in kaart
Tijdens het productieproces vinden er uitgebreide testen plaats om eventuele zwakke punten in kaart te brengen. Zo testen installateurs mogelijke schade aan zonnepanelen door een paneel van de installatie te demonteren. Vervolgens voeren ze de zogeheten ‘elektroluminescentie test’ uit. Dit houdt in dat het zonnepaneel onder stroom wordt gezet en gaat oplichten. Ook maken bedrijven soms gebruik van een zogeheten ‘thermische camera’. Daarmee worden je zonnepanelen intensief onderzocht. Vervolgens komen de zwakke zonnecellen duidelijk naar voren.
Zonnepanelen en de verzekering
Hebben je zonnepanelen helaas toch schade opgelopen? Als je de eigenaar bent van de woning vallen ze onder de opstalverzekering. Huur je de woning? Kijk dan goed of er wellicht een extra verzekering nodig is voor je zonnepanelen. Alleen een inboedelverzekering is vaak niet voldoende. Het zou jammer zijn wanneer de zonnepanelen bij schade niet gedekt blijken te zijn.