Zonnepanelen 2016

2016 was voor huiseigenaren met zonnepanelen op hun dak geen fantastisch jaar. Ze konden namelijk wederom niet profiteren van een landelijke subsidie. Aan de andere kant was het voor hen wel mogelijk om een bijdrage te krijgen in de aanschaf van zonnepanelen. Wat hield deze bijdrage precies in?

BTW voordeel op installatie zonnepanelen

De populariteit van zonnepanelen nam in 2016 verder toe. Steeds meer Nederlanders zijn zich bewust van de voordelen van deze duurzame vorm van energie. Zo verbruik je minder energie, waardoor er een veel minder hoge rekening op de deurmat valt. Bovendien profiteerden particulieren in 2016 van een mooie regeling bij het aanschaffen van zonnepanelen. Het was namelijk mogelijk om 21% BTW terug te krijgen op de gehele installatie. Daarbij kregen zij zowel een vergoeding voor de installatiekosten als het materiaal.

Stroom leveren aan het net

Normaliter geldt een dergelijke BTW-rekening voor ondernemers. Particulieren die zonnepanelen plaatsen werden echter tot deze groep gerekend. Dit komt door het feit dat er met zonnepanelen stroom geleverd kan worden aan het net. Wanneer je dit zelfstandig doet word je als ondernemer gezien. Zodoende kun je net als een ondernemer BTW terugvragen aan belastingdienst.

Subsidie bij gemeenten

In het verleden kreeg men subsidie op het plaatsen van zonnepanelen. In 2016 gold deze regeling helaas niet meer voor alle particulieren. Toch was het voor enkele van hen mogelijk om bij de gemeente subsidie voor zonnepanelen aan te vragen. Denk bijvoorbeeld aan een bijdrage van een paar honderd euro, of een zeer lage rente.

Fiscale aftrek voor bedrijven

Zonnepanelen worden uiteraard ook op grootschalige wijze gebruikt door bedrijven. In 2016 profiteerden zij van diverse vormen van subsidie, zoals een extra fiscale aftrek op de inkomstenbelasting. Hierbij ging het om de volgende regelingen:

  • Energie-Investeringsaftrek (EIA)
  • Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
  • Milieu-Investeringsaftrek (MIA)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  • SDE+-subsidie zonnepanelen 2016