Omvormers

Een omvormer is onmisbaar wanneer je zonnepanelen aanschaft en installeert. Het zet namelijk de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselspanning. Deze stroom zou je eventueel kunnen verkopen aan je energieleverancier. Een gemiddelde zonnepaneel heeft een gelijkspanning van ongeveer 0,5 V. De precieze stroomsterke hangt af van de zonnesterkte. In de zomermaanden heb je in Nederland uiteraard meer stroomsterkte.

Omvormer voor een schaduwvrij dak

Tegenwoordig heb je de keuze uit zowel kleine als grote omvormers. In feite kun je de omvormers indelen in drie groepen. Ten eerste heb je de zogeheten ‘string-omvormer’. De prijs bij het aanschaffen ligt het laagste van de drie. Aan de andere kant is het op de lange termijn de duurste investering. Deze omvormer werkt het beste bij woningen zonder schaduw. Op een schaduwvrij dak heeft het namelijk een opbrengst van 94%. Helaas is de opbrengst op een schaduwrijk dak slechts 75% tot 86%. Ook is deze omvormer iets minder veilig wanneer je beschadigde kabels op het dak hebt.

Veilige omvormer optimizers

Met een string-omvormer is het oppassen geblazen wanneer je last hebt gehad van extreem weer. Het werkt namelijk een stuk minder goed wanneer de kabels op het dak beschadigd zijn. Wat betreft veiligheid en kwaliteit zou je misschien beter een omvormer met optimizers kunnen kiezen. Op een schaduwrijk dak heeft het namelijk een opbrengst van maar liefst 100%, tegenover 96% op een schaduwrijk dak. Ook erg fijn is de levensduur van 15 tot 20 jaar, tegenover 8 tot 12 jaar bij de string-omvormer.

Lange levensduur

Tenslotte zou je ook zogeheten micro-omvormers kunnen overwegen. Het rendement bij een schaduwvrij dak (100%) en schaduwrijk dak (96%) is hetzelfde als bij omvormers met optimizers. Wel gaat deze omvormer met een gemiddelde levensduur van 25 jaar het langste mee.

Zonnepanelen experts vergelijken?

Benader installateurs uit jouw regio en vergelijk het lokale aanbod. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten voor jouw opdracht. Gratis en vrijblijvend.

Meer over omvormers.