Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Wat is een warmtepomp?

Eigenlijk is de benaming warmtepomp niet helemaal juist. Een warmtepomp wordt namelijk in de meeste gevallen niet alleen gebruikt om op een duurzame wijze objecten of ruimtes op te warmen maar ook om objecten en ruimtes af te koelen. Warmtepompen worden tegenwoordig steeds meer gebruikt in bijvoorbeeld de tuinbouw industrie. Door gebruikmaking van warmtepompen worden de kassen op een zeer duurzame en goedkope manier ingezet als koel en/of verwarmingsinstallatie. Ook steeds meer particulieren en andere bedrijfstakken zien steeds meer de voordelen van de warmtepompen.

Principe/werking van een warmtepomp

Er zijn tegenwoordig vele soorten warmtepompen, maar eenvoudig gezegd verplaatst een warmtepomp warmte van een plek met een lage temperatuur naar een plek met een hogere temperatuur. In de plek (onder de grond) met een lage temperatuur bevindt zich het captatienet. Dit betreft een net bestaande uit koperen buizen gevuld met een vriesdichte vloeistof. De koperen buizen zijn omringt door een mantel. Vervolgens wordt de warmte onttrokken uit de grond. De met warmte geladen vloeistof wordt vervolgens verplaatst naar een warmtepomp waar het wordt samengeperst (gecomprimeerd) en op een hogere temperatuur wordt gebracht.

Vanuit hier wordt de warmte doorgeleid via een koperen buizennetwerk door een woning of bedrijfsutiliteitsgebouw. Dit noemt men emissie of een condensatienet. De belangrijkste onderdeel van de warmtepomp zelf is de compressor. Wanneer alle warmte is afgegeven stroomt het vloeistof via de ontspanner (hier wordt het vloeistof verder afgekoeld), weer naar het captatienet. Belangrijk te weten is dat de warmtepomp zelf het enige van het hele verwarmingssysteem elektriciteit verbruikt. Het captatienetwerk zelf is onschadelijk voor het milieu en onderhoudsvrij.

Luchtwarmtepomp

Wanneer het op wat voor reden dan ook niet mogelijk is om warmte uit de grond te onttrekken, dan is een luchtwarmtepomp een goed alternatief. Bij dit systeem wordt er warmte onttrokken uit de omgevingslucht via een buitenunit. De warme lucht wordt vervolgens naar de warmtepomp toe geleid, waarna ook weer hier de temperatuur wordt verhoogd om vervolgens te worden geleid naar het emissienetwerk.

Verschillende soorten warmtepompen

Als eerste kunt u warmtepompen onderscheiden door een verdeling te maken in de aandrijving:

  • Elektrisch aangedreven compressie warmtepompen
  • Gas aangedreven compressie warmtepompen
  • Gasabsorptie warmtepompen

Verder zijn de warmtepompen als volgt te verdelen:

  • Standaard warmtepompen (verwarming)
  • Warmtepompboilers (warm water)
  • Combiwarmtepompen (verwarming en warm water)
  • Hybride warmtepompen (gascombiketel in combinatie met een elektrische warmtepomp)

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende warmtepomp installateurs