Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Amorf zonnepanelen

Tegenwoordig heb je wat betreft zonnepanelen de keuze uit een groot aanbod. Enerzijds geeft dit je de mogelijkheid om een systeem te kiezen die perfect bij je woning past. Aan de andere kant maakt een groot aanbod kiezen een stuk lastiger. Bij een lager budget zou je amorf zonnepanelen kunnen overwegen. Hoe werkt dit systeem, en waarin verschilt het van monokristallijne en polokristallijne zonnecellen?

Drie soorten zonnepanelen

Op de Nederlandse daken zijn drie soorten zonnepanelen te vinden, namelijk monokristallijn, polykristallijn en amorf. Tegenwoordig worden ook steeds meer glas-glas zonnepanelen verkocht en kan dit als 4e soort gerekend worden. De eerste uit het rijtje is verreweg het populairste. Monokristallijn is namelijk eenvoudig te plaatsen en levert over het algemeen het meeste rendement op (glas-glas doet het beter). Ook polokristallijne zonnepanelen komen vaak voor in Nederlandse huishoudens. Amorf zonnepanelen zijn het buitenbeentje van de vier. Het is namelijk een stuk goedkoper om te installeren, maar levert ook minder energie en rendement op. Daardoor worden deze zonnepanelen op kleine schaal gebruikt maar worden ze toegepast in situaties waar heel veel ruimte aanwezig is gezien dan de aanschafprijs van het hele systeem erg laag is. Denk aan het dak van een koeienstal bijvoorbeeld.

Amorf

De manier waarop amorfe zonnecellen werken is zeer interessant. Met behulp van het materiaal amorf silicium zetten ze het licht van de zon om in elektrische energie. De energie die wordt opgewekt is niet ontzettend groot. Amorf werkt dan ook anders dan de PV-systemen die voor monokristallijn en polykristallijn worden gebruikt. Daarbij is er sprake van een zogeheten kristallijn, waar veel vermogen voor nodig is. Bij amorf is dit echter niet mogelijk.

Interessant voor andere technologieën

Door het kleine vermogen is amorf eigenlijk niet interessant om er veel energie mee op te wekken. In plaats daarvan kun je amorf beter gebruiken voor kleinere toepassingen, zoals een horloge of op het dak van een camper. Ook komt amorf vaak voor in radio’s op afgelegen plekken. Zeer handig wanneer je contact wilt maken met de buitenwereld. Amorf toont aan dat je zonne-energie niet alleen voor zonnepanelen hoeft te gebruiken. Dit materiaal werkt namelijk uitstekend bij andere duurzame technologieën.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs