Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Zonnepanelen installeren

Voor het zelf plaatsen van zonnepanelen dient u goed voorbereid te zijn. De zonnepanelen dienen op een speciale manier op het dak geïnstalleerd te worden of op een bepaalde manier aan een muur worden bevestigd. Dit moet goed gebeuren om beschadiging te voorkomen. Het is ook aan te raden om van te voren een dakcontrole te laten doen, zodat u 100% weet dat uw dak in orde is. Tevens wilt u dat de zonnepanelen de maximale zonne-energie opnemen en dat dit niet minder wordt, omdat het verkeerd is geïnstalleerd.

Het formaat en de helling van zonnepanelen

Ook al zijn de zonnepanelen vaak in standaard maten, dan zijn ze vaak niet klein, maar juist groot van formaat. Daarom zijn ze lastig om mee te werken en is het aan te raden om het samen met iemand de zonnepanelen te installeren. Tijdens het installeren van de zonnepanelen moeten ze met veel zorg en geduld geïnstalleerd worden om eventuele schade te voorkomen. De zonnepanelen zijn namelijk erg kwetsbaar. Belangrijke aspecten waar rekening mee gehouden moet worden is de helling van de zonnepanelen. Deze moet optimaal zijn om een maximaal rendement uit de zonnepanelen te halen.

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen zijn niet voor iedereen geschikt in Nederland. Een mogelijkheid om zonnepanelen op uw dak te installeren is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Ook is de zon oriëntatie van uw huis een belangrijk aspect om mee te nemen bij de aanschaf van zonnepanelen. De besparing is namelijk het grootst als de zonnepanelen op het zuidoosten of het zuidwesten worden geplaatst. Ook is het belangrijk dat er geen enkel deel van een paneel in de schaduw komt te liggen, want dan bepaalt dat deel de opbrengst van de gehele zonnepaneel (en valt dus lager uit).

Nemen zonnepanelen veel ruimte in beslag?

De ruimte die zonnepanelen in beslag nemen is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u wenst op te wekken. Voor bijvoorbeeld 1750 kWh (dat is ongeveer de helft van het gebruik van een gemiddelde huishouden) heeft u ongeveer 20 vierkante meter aan zonnepanelen nodig. In huis, op zolder, is veel minder ruimte nodig dan op het dak. De omvormer die namelijk geplaatst wordt op zolder is ongeveer net zo groot als een medicijnkastje. Wat voor de omvormer wel belangrijk is, is dat de omvormer in de buurt van een stopcontact geplaatst dient te worden, zodat het eenvoudig aangesloten kan worden.

Is het aansluiten van een zonnepaneel eenvoudig?

Een zonnepaneel dient u aan te sluiten op een omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom en de stekker die uit de omvormer komt kan gewoon aan worden gesloten op het stopcontact. Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan alle apparaten in uw huis in totaal verbruiken levert het systeem automatisch de overtollige elektriciteit terug aan het net.

Een zonnepaneel installateur

Wanneer u uw zonnepanelen wilt laten installeren door een installateur, raden wij u aan om goed na te gaan of de installateur geregistreerd is en over de nodige vakkennis beschikt. Daarnaast kunt u ook nagaan of de installateur van de zonnepanelen leverancier al ergens anders zonnepanelen heeft geplaatst en wat de ervaringen hiervan zijn. Soms kan het voorkomen dat er helemaal geen referenties zijn, dan kan een installateur bijvoorbeeld gewoon een dakdekker zijn die de zonnepanelen plaats. U kunt dan voordeliger uit zijn, maar of u dan zeker bent van een perfecte ofwel optimale plaatsing van de zonnepanelen is dan nog de vraag. Goedkoop kan in dit geval duurkoop worden. Laat u zich dat altijd goed informeren over uw installateur en zoek wanneer het kan extra informatie op over de expert.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs