Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Zonneboiler

Wat is een zonneboiler? Een zonneboiler is een boiler waarbij het water in een warmtevat wordt verwarmd door zonne-energie. Een zonneboiler bestaat uit verschillende onderdelen. De belangrijkste onderdelen zijn de zonnecollector en het voorraadvat. De zonnecollector lijkt op een groot dakraam en wordt op het dak geplaatst. Het voorraadvat komt in de buurt van de CV ketel te hangen.

Hoe werkt een zonneboiler?

Wanneer u bijvoorbeeld in de zomer de planten in uw tuin water geeft, kan het water in de slang erg verwarmd worden omdat de zon er continu op schijnt. Zonneboilers werken ook ongeveer op deze manier. Binnen de zonnecollector wordt de straling die van de zon wordt opgevangen omgezet in warmte, waarmee het water in het voorraadvat wordt verwarmd. Wanneer u ergens in huis de warmwaterkraan opent, dan stroomt het leidingwater in het voorraadvat. Het verwarmde water uit het voorraadvat stroomt via de CV naar de opengedraaide warmwaterkraan. Op deze manier hoeft de CV slechts te ‘controleren’ of het water uit het voorraadvat warm genoeg is en zal weinig of geen gas verbruiken om het water op de juiste temperatuur door te laten stromen naar de geopende kraan. De nieuwste ontwikkeling is een doorstroomzonneboiler, waarbij de kans op een legionella besmetting tot het verleden behoort. Ook zijn er meer geavanceerde zonneboiler systemen die ook voor verwarming van een pand of zwembad worden gebruikt.

Hoeveel bespaart een zonneboiler op energiekosten?

Door het gebruik van een zonneboiler hoeft de CV niet zo vaak aan te slaan om het reeds verwarmde water uit het voorraadvat op de juiste temperatuur te brengen. Een zonneboiler kan bestaan uit één of meerdere zonnecollectoren, die het hoogste rendement geven als deze op het dak geplaatst worden richting het zuiden met een hellingshoek van ongeveer 45 graden. Dit bespaart al snel 60% van de kosten op het normale gasverbruik voor de warmwaterkranen in een pand.

De keuze van een zonneboiler

In principe is elk woonhuis en bedrijfspand geschikt voor installatie van een zonneboiler, maar een uitzondering hierop zijn wellicht monumentale panden. In dit geval is vaak een vergunning nodig en kan de gemeente u verder helpen. Om een goede keuze te kunnen maken uit de diverse zonneboilers is een deskundig advies op maat noodzakelijk.

 

Offertes voor zonneboilers ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonneboiler installateurs