Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel zet zonne-energie om in elektriciteit. Deze panelen zijn gevuld met een enorme hoeveelheid aan fotovoltaïsche cellen. Deze cellen werken anders dan zonnecollectoren. Zonnecollectoren zet namelijk zonne-energie om in warmte (warm water) en dus niet in bruikbaar stroom. Zonne-energie is duurzame energie en heeft vele voordelen ten opzichte van fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool en gas.

Wat zijn zonnecellen (fotovoltaïsche cellen)?

Zonnecellen zijn gemaakt van silicium of amorf silicium met het verschil dat bij amorf silicium cellen een lager rendement behaalt wordt. In beide cellen wordt de elektriciteit echter tussen meerdere lagen van de elementen opgewekt en is dit de plek waar het stroom doorheen gaat. Gemiddeld ligt het rendement van een huidige zonnepaneel systeem op ongeveer 10% tot 14%. Door middel van absorptie van lichtdeeltjes (fotonen) ontstaat spanning die wordt gebruikt om de uiteindelijke elektriciteit op te wekken. Dit stroom is gelijkstroom en dient omgezet te worden in wisselspanning. Dat wordt weer met een omvormer gedaan. Kort samengevat bestaat een zonnepanelen systeem dus uit de panelen zelf en een omvormer maar ook de bekabeling en een montagesysteem zijn benodigd.

Gebruik van het opgewekte elektriciteit

De stroom opgewekt uit de cellen kan direct gebruikt worden in huis en dus bijvoorbeeld direct gevoed worden in een wasmachine of koffieapparaat. Wanneer u de pv panelen aansluit op het lichtnet dient dit te gebeuren via een inverter. Een andere mogelijkheid is om de verkregen elektriciteit op te slaan in accu’s (nog niet populair in Nederland omdat de batterijen niet sterk genoeg zijn). Belangrijk is wel dat u over voldoende accu capaciteit moet beschikken om de elektriciteit op te slaan. Zeker wanneer u rekening moet houden met dagen waarop nauwelijks of geen zon is, wilt u 100% onafhankelijk zijn van het net.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs