Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Kosten zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen brengt een hoop regelwerk met zich mee. Je moet namelijk rekening houden met allerlei factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het dak en de locatie van je woning. Dit heeft invloed op het rendement van de zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk een behoorlijke investering die je zo snel mogelijk wilt terugverdienen. Maar wat zijn de kosten van zonnepanelen, en waar moet je op letten?

Het is handig om de prijs van zonnepanelen te berekenen aan de hand van een voorbeeld. Stel u schaft 2 setjes aan van twee keer drie panelen. Elke set schaft u aan voor een prijs van €1200 euro. Dit betekent dat u dus €3000 euro kwijt bent of eigenlijk beter gezegd voor €2479 euro heeft geïnvesteerd in zonnepanelen (BTW krijgt u terug). Een setje zonnepanelen heeft een vermogen van ongeveer 600 watt. Dit is dus 1500/600 = €2,50 euro per watt. (Dit is een voorbeeld en kan dus verschillen met de zonnepanelen van uw installateur).

Kosten afhankelijk van de kWh prijs

Het totale vermogen van de zes zonnepanelen is dus 1200 Watt. In Nederland levert dat 1080 kWh op. Dit is een berekening gebaseerd op een gemiddelde zonne-energie opname. Op sommige plekken in Nederland schijnt de zon vaker dan op andere. Zo schijnt bijvoorbeeld in Zeeland de zon langer dan in Groningen. Hoeveel zonuren kunt u verwachten in Nederland? De zomer telt ongeveer 580 zonuren, de lente telt ongeveer 480 zonuren en de herfst heeft gemiddeld ongeveer 300 zonuren.

Bij een prijs van €0,21 euro per kWh, is de waarde dus ongeveer €220 euro. De prijs van kWh veranderd regelmatig. Dus wanneer u nieuwe zonnepanelen aanschaft en een berekening wilt maken is het altijd goed om de meest recente kWh prijs te hanteren.

Diverse prijsklassen

Voordat je zonnepanelen koopt is het handig om je budget op papier te zetten. Zonnepanelen zijn namelijk in diverse prijsklassen verkrijgbaar. Zo liggen de prijzen van monokristallijne zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen het hoogste. Gemiddeld betaal je voor een monokristallijne zonnepaneel €650 euro. Voor 10 panelen ben je dus ongeveer €6500 euro kwijt. Maar daarmee ben je er nog lang niet, want je zult ook andere onderdelen zoals een omvormer en montagemateriaal aan moeten schaffen. Voor glas-glas zonnepanelen ben je ongeveer 15% meer kwijt.

De energiemarkt en zonnepanelen

De energiemarkt is een erg bewegelijke markt. In het nieuws wordt er vaak gesproken dat de energieprijs gaat stijgen, maar dit is helemaal niet zo vanzelfsprekend. De afgelopen jaren lijkt de prijs zich meer te stabiliseren en schommelt deze tussen de €0,20 en €0,22 eurocent. Ook mede hierdoor gaan particulieren en bedrijven opzoek naar duurzame investeringen om zo uiteindelijk te besparen op de energiekosten. Dit kunt u onder andere ook doen door uw energie te vergelijken en over te stappen op een andere energiemaatschappij.

Doordat er nog steeds een overcapaciteit aan stroom is (ook dankzij goedkoop stroom uit Duitsland), is het aanbod van stroom in Nederland vaak enorm. Dit heeft weer als gevolg dat er lagere prijzen worden gehanteerd. Wat weer gunstig is voor u als consument, echter worden deze tarieven niet altijd doorberekent dankzij verhoogde belastingen.

Kopen van zonnepanelen: waar op letten?

Stel jezelf bij het aanschaffen van zonnepanelen onder andere de volgende vragen:

 • Hoeveel zonnepanelen wil ik kopen? Houd daarbij rekening met de oppervlakte van het dak. Zonnepanelen moeten namelijk een stuk van elkaar geplaatst worden. Anders staan ze in elkaars schaduw, waardoor het rendement omlaag gaat. Dit is vooral een probleem op een plat dak.
 • Welke kwaliteit wil ik? Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van kristal, en hebben een fantastisch kwaliteit. Het voordeel van monokristallijn is dat je er meestal weinig van nodig hebt om een hoog rendement te halen. Je hebt meer polykristallijne panelen nodig om hetzelfde rendement te behalen. Dunne film zonnepanelen zijn goedkoper, maar hebben ook minder kwaliteit. En glas-glas zonnepanelen zijn op dit moment het beste.
 • De dakoriëntatie. De zon staat het langste op een dag op het zuiden. Met deze richting behaal je dus het meeste winst
 • Wat is de helling van het dak, en er is sprake van schaduw? Zonnepanelen die schuin zijn geplaatst vangen meer zon op. Schaduw heeft juist een negatieve invloed op het rendement

Glas-glas zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn het meest te vinden op de Nederlandse daken. Toch krijgen deze installaties geduchte concurrentie van glas-glas zonnepanelen. Dit zijn nieuwe en moderne installaties die zowel aan de voor- als achterkant glas hebben. Daardoor bieden ze een zeer hoog rendement. De panelen zijn door de dubbele laag namelijk veel beter beschermd tegen weersinvloeden en vuiligheid. De aanschafprijs is vanwege de hoge kwaliteit van glas-glas hoger dan die van monokristallijn. Deze prijzen zullen in de toekomst waarschijnlijk gaan dalen, als de nieuwigheid er vanaf is.

Goedkopere opties

Monokristallijn en glas-glas hebben een hoge aanschafprijs. Gelukkig bestaan er ook goedkopere opties. Bij een lager budget zou je zonnepanelen van polykristallijn of dunne film kunnen overwegen. Hoewel het rendement van deze installaties iets lager ligt, haal je er nog steeds een mooie winst uit. Houd daarbij wel rekening met een lange terugverdientijd van 10 tot 12 jaar. Polykristallijne zonnepanelen kosten ongeveer €590 euro per stuk, terwijl je voor de goedkoopste dunne film panelen slechts €400 euro kwijt bent.

Efficiency

Zonnepanelen moeten zo efficiënt mogelijk zijn. Dit betekent dat er zoveel mogelijk energie van licht door zonnepanelen omgezet wordt in elektriciteit. Fabrikanten en installateurs noemen dit de zogeheten ‘efficiency’. Hoe hoger dit percentage, hoe meer energie er omgezet wordt. Het efficiencypercentage van zonnecellen is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Waar de efficiency in het verleden soms rond de 10% lag, is dat inmiddels gestegen naar 14-17%. Wel gaan de verbeteringen ten opzichte van vroeger nu iets minder snel. Per jaar of per 2 jaar zijn de verbeteringen misschien een paar procent. Aan de andere kant toont dit aan de huidige zonnepanelen al van zeer hoge kwaliteit zijn.

Salderen van stroom uit zonnepanelen

Salderen betekent dat het elektriciteitsnet de teruggeleverde zonnestroom mag worden verrekend met het uit het net geïmporteerde stroom. Wanneer u dus zonnepanelen heeft kunt u de stroom die u opwekt, maar niet direct kunt gebruiken, verrekenen met het verbruik van de zonnepanelen wat op een bepaald moment niet genoeg is om het huidige verbruik te dekken. Dit is erg voordelig want dit betekent dat u geen belasting hoeft te betalen over u eigen stroom.

Een extra groep voor uw zonnepanelen?

Wanneer u zonnepanelen gaat kopen dan heeft u naast de kosten van de zonnepanelen ook nog andere kosten. Zo bent u onder andere ook kosten kwijt aan de installatie van de zonnepanelen en aan het vervangen van de eventuele omvormer die u nodig heeft. Wanneer u wat kleinere setjes zonnepanelen aanschaft, kunnen deze eenvoudig worden aangesloten op het stopcontact. Echter wanneer u een grotere set zonnepanelen (systeem met meer dan 3 panelen) aanschaft, is het noodzakelijk om hier een aparte groep voor aan te maken in de meterkast. Er kan dan gekozen worden voor een groep die krachtstroom van 400 Watt aan kan. Helaas voor de consumenten is de overheidssubsidie per kWh in Nederland niet meer van toepassing, hierdoor hoeft u geen aparte productiemeter meer te kopen.

Overige zonnepaneel kosten

In het voorbeeld wat wij gebruiken kost een omvormer ongeveer €250 euro. Dit is een gemiddelde prijs van een omvormer. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u aanschaft. Deze zal na ongeveer 10-15 jaar vervangen moeten worden, hier bent u dus in totaal €500 euro voor kwijt. De installatie en montage van de zonnepanelen kost ook geld en zal ongeveer €900 euro kosten. Dit is natuurlijk afhankelijk door welke zonnepanelen leverancier u uw zonnepanelen laat installeren. Naast de installatie moeten er ook nog aanpassingen gebeuren in de meterkast. Hier rekenen we in dit voorbeeld €150 euro voor. Dit is dan exclusief het plaatsen van een eventuele nieuwe meter. De opbrengst kunnen we dan als volgt berekenen:

 • Aanschaf kosten: €2479 euro
 • Kosten voor meterkast aanpassingen: €150 euro
 • Installatie en montage van de zonnepanelen: €900 euro
 • Omvormers (in een periode van 30 jaar zijn dit er 2-3): €1000 euro

Totale kosten van de zonnepanelen inclusief extra kosten: €4529 euro

Terugverdientijd van zonnepanelen

Dit zijn de eenmalige kosten. Verder gaan we ervan uit dat u 22 eurocent per kWh krijgt van uw energieleverancier. Bij een effectieve jaarlijkse opbrengst van ongeveer 1000 kWh verdient u hier jaarlijks dus €220 euro mee.

Zonnepanelen aanschaffen via uw energiebedrijf?

U kunt er ook voor kiezen om uw zonnepanelen aan te schaffen bij uw energiebedrijf. Wellicht hebben zij een goede actie, omdat u reeds al klant bent. Over het algemeen zijn de energiebedrijven wel iets duurder dan wanneer u uw zonnepanelen ergens anders besteld en door een onafhankelijke zonnepanelenleverancier laat installeren.

Aanbieders met elkaar vergelijken

Misschien ben je er over uit welke zonnepanelen er gekocht gaan worden. Nu is de vraag waar je ze dan moet aanschaffen. Daarbij is het verstandig om zoveel mogelijk aanbieders met elkaar te vergelijken. Lees daarnaast ook mogelijke klantenbeoordelingen over de bedrijven door. Daardoor heb je meteen een goed beeld van een bepaalde aanbieder. Het is het mogelijk om offertes van verschillende bedrijven aan te vragen. Vergelijk de prijsopgaven met elkaar, en maak aan de hand daarvan een keuze.

Meeste rendement aan de kust

Nederland is inmiddels een behoorlijk groen land. In vrijwel elke provincie zijn inmiddels wel veel zonnepanelen te vinden. Deze brengen in ons land gemiddeld 0,85 kWh per Wattpiek (Wp) op. Aan de kust leveren de duurzame installaties verreweg het meeste op. Het verschil tussen kust en binnenland is soms wel 10 tot 15 procent. Gemiddeld brengt een paneel 250 Wp op. Dit houdt in dat een gemiddeld huishouden ongeveer 16 zonnepanelen moet aanschaffen. Aan de hand van dit aantal betaal je de volgende kosten voor verschillende soorten zonnepanelen:

Type zonnepaneel Kosten 1 zonnepaneel Hoeveelheid zonnepanelen Totale kosten zonnepanelen (andere onderdelen niet meegerekend)
Monokristallijn €600 16 €10.720 euro
Polykristallijn €550 16 €8.800 euro
Dunne film zonnepanelen €400 16 €6.400 euro

Kijk ook naar de prijs per capaciteitseenheid

De prijs per zonnepaneel zoals in de bovenstaande tabel zegt wel iets, maar niet alles. Voor een compleet beeld kun je het beste kijken naar de prijs per capaciteitseenheid (Wp). Zo is een zonnepaneel van 270 Wp voor €210 euro in principe efficiënter dan een zonnepaneel van 250 Wp voor €200 euro. Je bent een tientje meer kwijt, maar uiteindelijk veel voordeliger uit. De eerste zonnepaneel kost omgerekend namelijk 78 cent per Wp, tegenover 80 cent per Wp bij de tweede optie.

Prijs-kwaliteitverhouding

Hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen die je hebt gekocht, des te minder panelen je hoeft te plaatsen om voldoende rendement te behalen. Aan de andere kant hangt er aan panelen van hoge kwaliteit wel een prijskaartje. Het is dus belangrijk om goed te letten op de prijs-kwaliteitverhouding. Dit breng je in kaart door bedrijven en offertes met elkaar te vergelijken.

Zelf aan de slag

Sommige particulieren hebben installatiebedrijven zelfs helemaal niet nodig. Om kosten te besparen plaatsen ze de zonnepanelen helemaal zelf! Uiteraard heb je daar wel twee rechterhanden voor nodig. Er zijn installateurs die bij een doe-het-zelf pakket een uitgebreide handleiding meeleveren en hebben online ook video’s waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe te werk gaan.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende zonnepaneel installateurs