Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Rendement zonnepanelen

Wanneer we kijken naar het rendement van zonnepanelen (ook wel PV panelen genoemd) zijn er meerdere factoren die het rendement bepalen. Het is belangrijk om na te gaan of uw woning geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Een groot deel van het stroomverbruik van uw huishouden kan opgevangen worden door zonnepanelen. Wanneer uw huis bijvoorbeeld op het zuiden staat, de zonnepanelen schaduwvrij zijn en uw dak een helling van ongeveer 35 graden heeft, kunnen zes zonnepanelen van elk 230 Wp circa 1200 kWh per jaar produceren. Dit is ongeveer 25% procent van een gemiddeld huishouden. Ook andere factoren hebben nog invloed op het rendement van de zonnepanelen. Het is aan te raden genoeg informatie te verzamelen. We zullen verder de belangrijkste factoren met u door lopen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen bijna op elk dak bevestigd worden. Zo kunnen ze onder andere geplaatst worden op pannendaken, platdaken en golfplaten daken. Daken die niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zijn daken die minder of te weinig draagvermogen hebben. Wanneer u niet zeker bent of de zonnepanelen op uw dak geplaatst kan worden, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een zonnepanelen leverancier.

Afmeting van uw dak

De afmeting van uw dak bepaald voor een groot gedeelte het aantal zonnepanelen, dat u op uw dak kunt bevestigen. Houd bij het plaatsen van de zonnepanelen rekening met afvoeren, dakkapellen of bijvoorbeeld uw schoorsteen. Daarnaast is het belangrijk dat de plek waar u de zonnepanelen wilt plaatsen schaduwvrij is. Op die manier haalt u het meeste rendement uit uw zonnepanelen.

De zonligging van uw woning

De optimale ligging van het dakdeel waar de zonnepanelen worden gemonteerd is het zuiden. Uiteraard is dit afhankelijk van de ligging van uw woning. De zonnepanelen installateur kan bij een plat dak een bepaalde constructie gebruiken om de correcte oriëntatie en hellingshoek te bepalen. Zo bestaan er ook meedraaiende zonnepanelen. Deze zonnepanelen draaien dan mee in de richting van de zon om zo voor een hoger rendement te zorgen. Doordat ze dit kunnen zijn ze wel een stuk duurder dan normale zonnepanelen en zijn ze vaak niet rendabel tegenover de extra elektriciteit die ze opleveren.

De hellingshoek van zonnepanelen

Het zonneaanbod van 1 uur volle zon bedraagt 1 kWh per 1 m3. Om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de zonnestralen is het belangrijk om zonnepanelen zo goed mogelijk naar de zon te richten. In Nederland staat de zon nooit recht aan de hemel. Daarom is het belangrijk dat de zonnepanelen in een bepaalde hellingshoek naar de zon worden geplaatst. De hellingshoek van de zonnepanelen varieert meestal van 30 tot 60 graden. Door de schuine opstelling wordt er meer directe zonnestralen opgevangen dan wanneer u zonnepanelen horizontaal zou monteren.

Gewenst energieverbruik van zonnepanelen

Mede afhankelijk van uw gezinssamenstelling heeft u een gewenst rendement. Logisch, want wanneer u alleen gebruik maakt van een woning heeft u naar waarschijnlijkheid een ander verbruik dan wanneer u met meerdere personen in een huis woont. Wanneer u bijvoorbeeld alleen woont, heeft u ongeveer een jaarverbruik van 2200 kWh. Wanneer u bijvoorbeeld een huishouden heeft van ongeveer 4 personen dan heeft u waarschijnlijk een jaarverbruik van 4400 kWh. Het is dan ook zeer belangrijk hiermee rekening te houden bij de aanschaf van zonnepanelen, zodat u uiteindelijk het beste rendement uit uw zonnepanelen haalt.

Kosten van zonnepanelen

Het is vanzelfsprekend dat hoe meer zonnepanelen u aanschaft, de kosten ook zullen stijgen. Belangrijk is dat u het juiste aantal zonnepanelen aanschaft om zo hoog mogelijk rendement te verkrijgen. Hieronder treft u de gemiddelde kosten van zonnepanelen aan en rekening houdend met de marktprijzen.

 • De kosten van 6 zonnepanelen: €2.500 euro tot €3.500 euro
 • De kosten van 9 zonnepanelen: €4.000 euro tot €5.000 euro
 • De kosten van 12 zonnepanelen: €6.000 euro tot €7.000 euro
 • De kosten van 15 zonnepanelen: €8.000 euro tot €9.000 euro

– Voorbeeld rendement berekening 1:

 • Een schuin dak
 • Oppervlakte van 20 m2
 • Gericht op het zuidoosten
 • Hellingshoek van 45 graden
 • 2000 Wp
 • 6 zonnepanelen

Met deze samenstelling heeft u een geschat investeringsrendement van 4,13%. Jaarlijks brengen deze zonnepanelen 1200 kWh op en heeft u de kosten terug verdiend in ongeveer 12,5 jaar.

– Voorbeeld rendement berekening 2:

 • Een plat dak
 • Oppervlakte van 40 m2
 • Gericht op het zuiden
 • 2500 Wp
 • 9 zonnepanelen

Met deze samenstelling heeft u een geschat investeringsrendement van 4,9%. Jaarlijks brengen deze zonnepanelen 1800 kWh op en heeft u de kosten terugverdiend in ongeveer 11,5 jaar.

Dit zijn uiteraard voorbeeldberekeningen en kunnen afwijken van de werkelijke situatie. Wilt u weten wat zonnepanelen voor uw dak kosten? Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij diverse lokale installateurs via onze speciale zonnepanelen offerte pagina. Extra tip: ook kan het lonen om zonnepanelen met meerdere huishoudens tegelijk aan te schaffen. Informeer daarom altijd even met uw buren, vrienden, kennissen of familie en kunt u een flinke korting krijgen op het totaal.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende zonnepaneel installateurs