Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Zonnepanelen kopen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een belangrijke stap voor een meer duurzame levensstijl. Wel is het een beslissing waar veel bij komt kijken. Zo dien je onder andere te kijken naar het rendement dat de panelen op gaan leveren. Je wilt de investering namelijk zo snel mogelijk terugverdienen. Waar moet je nog meer rekening mee houden wanneer je zonnepanelen gaat kopen?

Zonnepanelen kopen

Voordat je zonnepanelen koopt is het verstandig om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Schrijf ten eerste op hoeveel zonnepanelen je wilt kopen. Houd daarbij rekening met de oppervlakte van het dak en jouw budget. Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Het donkere oppervlakte zorgt bijvoorbeeld voor een goede reflectie. Bovendien heb je slechts enkele monokristallijne zonnepanelen nodig voor een goed rendement. Ze zijn dus uiterst geschikt voor een klein oppervlakte. Op grote oppervlaktes worden vaak polykristallijne zonnepanelen gebruikt. Ze zijn namelijk iets goedkoper dan de mono variant, maar leveren wel iets minder rendement op. Je hebt uiteindelijk meer panelen nodig om hetzelfde rendement te behalen. Tenslotte zou je ook de moderne en effectieve glas-glas zonnepanelen kunnen overwegen, of amorf panelen bij een lager budget.

Houd rekening met degradatie

Voor uitgebreide informatie en vragen over zonnepanelen kun je terecht bij de leverancier. Toch is er enige voorzichtigheid gewenst wanneer zij vertellen over het rendement. Soms kloppen de cijfers namelijk niet. Zo vergeten ze wel eens de afschrijving en de degradatie te noemen. Degradatie houdt in dat de zonnepanelen jaarlijks minder opbrengen. Net als andere producten treedt er veroudering en soms ook beschadiging op. Dit laatste kun je voorkomen door voor een goede beschermlaag te zorgen. Zo beschikken moderne glas-glas zonnepanelen over een extra glaslaag waardoor extreme weersomstandigheden er geen vat meer op kunnen krijgen.

Wees realistisch

Wees bij het kopen van zonnepanelen altijd realistisch en oplettend. Sommige leveranciers nemen tijdens het berekenen van het rendement bepaalde onderdelen niet mee. Zo wordt de omvormer nogal vaak vergeten. Dit belangrijke onderdeel zorgt ervoor dat de gelijkstroom door de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom voor het huishouden. De omvormer dient om de 10 tot 15 jaar vervangen te worden. Voor het berekenen van het rendement van de zonnepanelen dien je dus meerdere zaken mee te nemen, waaronder degradatie en onderdelen die na verloop van tijd vervangen moeten worden. Wanneer je dit meeneemt is het gemiddelde rendement 4 tot 6 procent. Een rendement van 10 procent of hoger komt eigenlijk niet voor.

Vraag naar de terugverdientijd

Het is prima om de leverancier tijdens het aanschaffen van de zonnepanelen te overladen met vragen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je iets over het hoofd ziet. Vraag bijvoorbeeld om de terugverdientijd van de panelen. Dit is minstens zo belangrijk als het rendement. Hoe sneller de terugverdientijd, hoe meer winst je met de zonnepanelen kunt gaan maken. Zonnepanelen met een hoog Wp (vermogen) wekken over het algemeen meer elektriciteit op. Daardoor is de terugverdientijd ten opzichte van de geschatte levensduur relatief kort. Aan deze zonnepanelen ben je over het algemeen meer geld kwijt. Aan de andere kant staat daar een beter rendement en een kortere terugverdientijd tegenover.

Vermogensgarantie

Zonnepanelen hebben over het algemeen een levensduur van 20 tot 25 jaar. Kijk tijdens het aanschaffen goed naar de vermogensgarantie die de leverancier biedt. Het is essentieel dat je de garantievoorwaarden goed doorleest. Zo kom je nooit voor nare verrassingen te staan. De garantie heeft betrekking op het rendement dat je na enkele jaren kunt verwachten. Sommige leveranciers garanderen bijvoorbeeld dat de zonnepanelen na 10 jaar nog 90 procent van hun vermogen leveren, en in de jaren daarna nog minstens 80 procent. Is dit uiteindelijk niet het geval? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de leverancier. Je hebt namelijk recht op garantie.

Regels van de gemeente

Tijdens het kopen van zonnepanelen krijg je te maken met de gemeente en Belastingdienst. Je krijgt te maken met een aantal regels en belastingtechnische aspecten zoals de BTW-teruggave. Over het algemeen is de gemeente niet heel streng wanneer het gaat om het installeren van zonnepanelen op je dak. Je hoeft er meestal geen vergunning voor aan te vragen. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor monumenten en stads- en dorpsgezichten. In deze gevallen is het verplicht om contact op te nemen met de gemeente. Zonnepanelen kunnen het aangezicht van oudere gebouwen namelijk behoorlijk beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor het kappen van bomen. Sommige bomen houden het zonlicht op het dak tegen, wat een negatieve invloed heeft op het rendement van je zonnepanelen. Toch heb je voor het weghalen van de bomen een kapvergunning nodig.

Waar je op moet letten bij de Belastingdienst?

Belastingtechnisch zijn zonnepanelen bijzonder interessant. Na het plaatsen van de zonnepanelen is het mogelijk om als particulier stroom te leveren aan je energieleverancier. Daardoor word je door de Belastingdienst voortaan gezien als een ondernemer. Na het aanmelden kun je BTW terugvragen op het kopen en installeren van de zonnepanelen. Het BTW bedrag is 21 procent. Je kunt het berekenen door het BTW bedrag voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen af te trekken van de BTW die je moet betalen over het leveren van de stroom (forfait).

Recht op subsidie bij de gemeente

Het is jammer wanneer je tijdens het aanschaffen van zonnepanelen enkele zaken over het hoofd ziet. Neem bijvoorbeeld de mogelijke subsidies waar je samen met de BTW-regeling recht op hebt. Bij sommige gemeentes kun je namelijk profiteren van mooie subsidies. Wel lopen de bedragen per gemeente behoorlijk uiteen. Daarnaast dien je voor het ontvangen van de subsidie rekening te houden met een aantal voorwaarden. Zo hanteren sommige gemeentes een maximum bedrag aan subsidie voor zonnepanelen. Helaas is er dit jaar geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Dit heeft te maken met het feit dat de prijzen van zonnepanelen in de afgelopen jaren sterk zijn gedaald.

Bespaar meer dankzij een zonnepanelen collectief

Mocht de besparing met subsidie nog niet voldoende zijn dan kunt u kiezen voor een eventuele zonnepanelen collectief. Daar kunt u aan meedoen of kunt u zelf een actie in touw zetten om samen met een gemeente of straat zonnepanelen te kopen. Door te kiezen voor een collectief heeft u niet alleen een schonere leefomgeving, maar bespaart u ook op de aanschaf. U kunt een korting tot maximaal dertig procent krijgen door collectief zonnepanelen te kopen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs