Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Zonnepanelen zonder subsidie

Een tijd geleden (2012 en 2013) waren er een record aantal zonnepanelen installaties geplaatst in Nederland. Dit kwam mede doordat de Rijksoverheid een subsidie beschikbaar had gesteld. Deze regeling was zo populair dat de subsidiepot al halverwege 2013 op was. De overheid vergoede 15% van de kosten tot een maximumbedrag van €650 euro. Hiermee werd de terugverdientijd van zonnepanelen enigszins verkort.

Maakt een subsidie wat uit?

Nu de subsidiepot leeg is en er sinds die periode geen nieuwe subsidies meer zijn geïntroduceerd, hoeven particulieren echter niet te vrezen dat de zonnepanelen hen minder voordelen kunnen bieden. Een gemiddelde zonnepanelen installatie bespaart een huishouden gedurende 30 jaar maar liefst een bedrag van €16.250 euro op de energierekening. Dit is het bedrag dat wordt bespaart zonder subsidie!

De gemiddelde aanschafprijs van een zonnepanelen installatie ligt op een bedrag van €5.000 euro voor 12 panelen. Het bedrag dat aan winst wordt gemaakt gedurende deze periode komt hiermee op €11.250 euro. Het ontvangen van subsidie is natuurlijk een leuke bijkomstigheid, maar de subsidie is zeker niet noodzakelijk om zonnepanelen rendabel te maken. De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat zonnepanelen installaties niet alleen 30% goedkoper zijn geworden (volgens Stichting Zonnestroom Monitoring), maar de efficiëntie van zonnepanelen ligt ook een stuk hoger. Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet alleen goed voor het milieu maar zij dragen ook bij aan het overhouden van een goed gevulde portemonnee.

Enorm besparen op de energierekening

Naast het ontvangen van subsidie zijn er nog andere manieren waarop bespaard kan worden op de aanschaf van zonnepanelen. In het Woonakkoord 2013-2014 is namelijk besloten dat er bij de installatie van zonnepanelen slechts 9% BTW over de arbeidsuren betaalt hoeft te worden. In enkele provincies is het ook mogelijk om een regionale subsidie aan te vragen. Om de energierekening nog lager uit te laten vallen brengen veel particulieren tegenwoordig spouwmuurisolatie en vloerisolatie aan. Hierdoor hoeft de cv ketel minder hard te werken waardoor er minder energie wordt verbruikt. In veel gevallen is het daardoor mogelijk om stroom terug te verkopen aan de energieleverancier omdat u een stuk minder verbruikt. Het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van zonnepanelen is tegenwoordig dus een zeer slimme investering.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs