Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Bekabeling

Vanaf het moment dat je zonnepanelen plaatst word je door de Belastingdienst beschouwd als ondernemer. Dit komt door het feit dat je energie gaat leveren aan het elektriciteitsnet. Voordat dit plaatsvindt dienen de zonnepanelen aangesloten te worden op de meterkast. Hoe zorg je voor de juiste zonnepanelen bekabeling?

Kabels aansluiten op de groepenkast

Bij het plaatsen en bekabelen van zonnepanelen komt aardig wat kijken. Wanneer je over weinig technische kennis beschikt is het inschakelen van een installatiebedrijf wellicht verstandig. Heb je twee rechterhanden? Ga dan aan de slag met een handig stappenplan. Ten eerste dien je een kabel van de omvormer naar de groepenkast aan te leggen. Vervolgens moeten de omvormer aangesloten worden op de zogeheten aardlekautomaat. Als het goed is wordt dit onderdeel op de groepenkast ingebouwd. Eventueel zou je naast de groepenkast ook een kleine verdeler kunnen plaatsen.

Hoofdaansluiting

De omvormer en de meterkast vormen een essentieel onderdeel van zonnepanelen. Zonder de juiste bekabeling werken deze onderdelen niet goed, en loop je veel rendement mis. Voor de installatie van de zonnepanelen is het verstandig om een blik te werpen op de hoofdaansluiting. Breng onder andere de grootte in kaart. Bij particulieren dient het 1×25, 1×35 of 3×25 Ampère groot te zijn. Neem bij vragen of problemen contact op met je netbeheerder. Deze zijn actief in heel Nederland.

Wees voorzichtig

Tijdens de bekabeling van zonnepanelen worden er helaas nog wel eens fouten gemaakt. Daardoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo is het niet de bedoeling dat je tussen de omvormer en meterkast een wasmachine en droger plaatst. Het kan namelijk gebeuren dat er stroom op de kabel komt, waardoor er risico ontstaat op kortsluiting en brand. De kabel kan namelijk vlam vatten of zelfs smelten. Je kunt de omvormer het beste via een groepenkast aansluiten op een vrije groep.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs