Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Berekenen

Zonnepanelen zijn een goede investering voor de toekomst. Je draagt namelijk een steentje bij aan een duurzame wereld, en profiteert van een lagere energierekening. Zowel de omgeving als je eigen huishouden hebben er veel voordeel van. Het is handig om de inkomsten uit zonnepanelen te berekenen. Waar moet je in dat geval op letten?

Rendement

Niet iedereen is een rekenwonder. Gelukkig gaat een zonnepanelen berekening redelijk eenvoudig in zijn werk. Er is namelijk een speciale rekensom waarmee je het rendement van de zonnepanelen in kaart kunt brengen. Rendement is een ander woord voor opbrengst. Als het goed is wekt een zonnepaneel een bepaalde hoeveelheid kWh op. Dit betekent dat er een zonlicht omgezet wordt in energie. Wanneer dit in grote en optimale mate gebeurt, is er sprake van een goed rendement. Het levert dan namelijk veel financieel voordeel op voor de bewoner(s).

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Zoals gezegd kun je de opbrengst van zonnepanelen redelijk eenvoudig in een paar stappen berekenen. Daarvoor dien je het vermogen (Wattpiek) met een rekenfactor van 0,85 te vermenigvuldigen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een paneel hebt van 200 Wp. Op jaarbasis levert het dan gemiddeld 200×0,85 = 170 kWh op. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks ongeveer 3400 kWh. Met zonnepanelen zul je dit zelf opwekken. Deel voor het berekenen van het aantal zonnepanelen 3400 door 170. Om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken heb je ongeveer 20 zonnepanelen nodig.

Dak op het zuiden

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo leveren ze het meeste rendement op wanneer je een dak hebt op het zuiden. Met name een hellingshoek van 30 tot 40 graden is zeer gunstig. Probeer dit percentage zoveel mogelijk aan te houden, want een kleinere hellingshoek levert soms wel 10 procent minder inkomsten op.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs