Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Bliksembeveiliging

Vanuit je woning is het schitterend om het onweer te aanschouwen. Bliksem is een bijzonder krachtig en indrukwekkend stukje natuur. Uiteraard brengt het ook nadelen met zich mee. Een blikseminslag kan bijvoorbeeld zeer nare gevolgen hebben voor je zonnepanelen. Er is zelfs een kans dat er brand ontstaat. Door goede bliksembeveiliging van je zonnepanelen kun je dit probleem eenvoudig voorkomen.

Voorkom een inductielus

Zonnepanelen verhogen helaas het risico op een blikseminslag. Deze installaties bevinden zich immers op het dak. Daardoor vormen ze het automatisch het hoogste punt, waar de bliksem inslaat. Met name de elektronische apparatuur en de omvormer kunnen door een inslag flink beschadigd raken. Ze worden vaker geraakt dan de zonnepanelen. Door goede bekabeling op het dak is ernstige schade te voorkomen. Daarbij is het belangrijk om een de bekabeling te voorzien van blikseminslagbeveiliging en om inductielussen te voorkomen (deze trekken namelijk bliksem aan). Dit heeft betrekking op de ruimte tussen de plus en min kabel. Deze kabels moeten zo dicht mogelijk bij elkaar lopen. Een te grote oppervlakte kan namelijk zorgen voor overspanning in de elektrische circuits van de zonnepanelen systemen.

Voorkom overspanning

Je kunt inductielussen nooit helemaal voorkomen. Toch is het van belang dat de lus van de + en – kabel een zo klein mogelijk oppervlakte beslaat. De kabels tussen de panelen en omvormer dienen zo dicht bij mogelijk bij elkaar te liggen om overspanning te voorkomen. Als daar geen sprake van is neemt de kans op spanningspieken en zelfs brand toe. De kans op een blikseminslag in je woning is niet ontzettend groot. Toch kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor goede bliksembeveiliging.

Opstalverzekering

Helaas komt het wel eens voor dat woningen beschadigd raken door de bliksem. Met name omvormers en installaties zijn gevoelig voor extreme weersomstandigheden. Gelukkig zijn de meeste huizenbewoners dankzij de opstalverzekering verzekerd tegen dergelijke schade.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs