Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Prijzen per m2

Zet voordat je zonnepanelen aanschaft al je wensen duidelijk op papier. Hoeveel zonnepanelen wil je bijvoorbeeld plaatsen, en geef je daarbij de voorkeur aan monokristallijn of polykristallijn? Houd daarnaast rekening met de oppervlakte van het dak en de windrichting. Het zijn slechts enkele factoren die een rol spelen bij de kosten voor het aanschaffen en installeren van zonnepanelen. Bij het berekenen van de prijzen per m2 dien je dan ook met veel zaken rekening te houden. Gelukkig kun je door slim te handelen veel besparen op de zonnepanelen.

Zonnepanelen aanschaffen

De laatste tijd verschijnt er veel goed nieuws rondom zonnepanelen. Zo raken steeds meer Nederlanders overtuigd van de voordelen van deze duurzame vorm van energie. Ze beseffen dat flink stoken een negatieve invloed heeft op het milieu én hun portemonnee. Er is geen betere gratis energiebron dan de zon. Omdat je minder energie verbruikt valt er aan het einde van het jaar een minder hoge energierekening op de deurmat. Uiteraard is het aanschaffen van zonnepanelen een flinke investering. 10 panelen inclusief installatie, omvormer en BTW kostten vorig jaar nog gemiddeld €4600 euro. Na het terugvragen van de BTW bij de belastingdienst krijg je ongeveer €800 euro terug.

Profiteer van dalende prijzen

Ook de dalende prijzen van zonnepanelen trekken steeds meer huizenbezitters over de streep. Deze duurzame vorm van energie is de afgelopen 10 jaar drie keer zo laag geworden. Het is dan ook een aantrekkelijke investering. De prijs van een zonnepaneel van 250 Wattpiek ligt tussen de €200 euro en €300 euro. Een klein overzicht van de zonnepanelen prijs per Wp:

Aantal zonnepanelen Wp Prijs per Wp Totale prijs (inclusief installatie)
1 250 €2,28 euro €572 euro
6 1500 €2,15 euro €3224 euro
12 3000 €2,08 euro €6250 euro
24 6000 €1,84 euro €11.040 euro
28 7000 €1,74 euro €12.230 euro

Prijs per Wp en m2

De prijs per Wp is afhankelijk van het merk zonnepanelen, de marge van de aanbieder en de hoeveelheid panelen die je koopt. Dure zonnepanelen zijn heus niet altijd het beste. Voor een lagere prijs haal je ook prima producten in huis. Houd er echter wel rekening mee dat de garantievoorwaarden van topmerken vaker beter in orde zijn. Ook hebben zonnepanelen van bekende merken zoals Suntech, Yingli en Trina Solar vaak een langere levensduur. Een overzicht van de prijzen van deze zonnepanelen per m2:

Type zonnepaneel Afmetingen M2 Prijsindicatie Prijs per m2
Trina Solar TSM-250 250 Wp 1650×992 mm 1,63 m2 €224 euro €137 euro
Canadian Solar CSSP 250 Wp 1602×1061 mm 1,72 m2 €220 euro €129 euro
Yingli YL250C-30 b 250 Wp 1650×990 mm 1,63 m2 €235 euro €144 euro
Sharp ND-R250A5 250 Wp 1652×994 mm 1,64 m2 €335 euro €204 euro

Zonnepanelen aanbieders met elkaar vergelijken

Als koper wil je uiteraard zonnepanelen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het is aan te raden om bij diverse zonnepanelen aanbieders een offerte aan te vragen. Leg deze naast elkaar om eens goed te vergelijken. Dit maakt het kiezen van een bepaalde aanbieder hopelijk iets eenvoudiger.

Meerdere zonnepanelen aanschaffen

Het vergelijken van offertes is niet de enige manier waarmee je kunt besparen op de aanschaf van zonnepanelen. Zo is het voor de prijs ook gunstig om meerdere zonnepanelen aan te schaffen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je meer dan 10 zonnepanelen koopt. Vaak geeft een aanbieder je wel 20 tot 30 procent korting. Dit betekent dus dat een losse zonnepaneel wel tot €100 euro goedkoper kan worden. Een installatie met 10 zonnepanelen van 2600 Wp produceert jaarlijks ongeveer 2200 kWh elektriciteit. Maar teveel zonnepanelen op het dak plaatsen is ook niet aan te raden omdat je na de salderingsgrens maar een kleine vergoeding voor jouw energieoverschot zult krijgen. Je gaat er dus maar amper op vooruit.

Groepskorting

Een andere optie is het aanschaffen van zonnepanelen met een groep. Wie weet zijn je buren net zo enthousiast over deze duurzame energie als jij. Misschien weten zij hun buren ook wel te overtuigen. In dat geval zou je de zonnepanelen samen kunnen kopen, zodat je profiteert van ‘groepskorting’. Grote hoeveelheden zonnepanelen worden vaak tegen een lagere prijs aangeboden. Bovendien hebben sommige aanbieders zelfs een ‘groepskorting’ gedeelte op hun website.

Verwachte opbrengst en terugverdientijd

Ook met groepskorting zijn zonnepanelen een flinke investering. Een kwaliteitsmerk kost vaak meer dan €100 euro per m2. Besef echter dat deze investering zich na enkele jaren terugbetaald. Het gaat er uiteindelijk om dat je met de zonnepanelen genoeg rendement weet te behalen. Het zonlicht wordt daarbij omgezet in voldoende energie. Vraag voordat je met een installatiebedrijf in zee gaat naar de verwachte opbrengst en terugverdientijd. Dit kan namelijk per aanbieder flink verschillen. Hoe dan ook is de gemiddelde terugverdientijd 8 tot 10 jaar.

Gemiddelde winst van zonnepanelen

Gemiddeld is de winst van zonnepanelen te vergelijken met 5 procent rente op een spaarrekening. De duurzame installaties zijn dus ook een behoorlijk goede investering. Wel hangt het rendement af van diverse factoren:

  • De kwaliteit van de zonnepanelen. Het rendement daalt wanneer je zonnepanelen onverhoopt stuk gaan
  • Grote of kleine systemen. Een groot systeem heeft een lagere prijs per opwekvermogen dan een kleiner systeem.

Salderingsregeling

Een groot voordeel van zonnepanelen is dat je gratis energie opwekt en niet meer afhankelijk bent van energieleveranciers. Sterker nog, je kunt zelfs geld verdienen door stroom te leveren aan het energienet. Hierbij gaat het om stroom die niet geproduceerd wordt door zonnepanelen. Het energiebedrijf voert de zogeheten ‘salderingsregeling’ uit. Daarbij wordt jouw elektriciteitsgebruik verrekent met de stroom die je afneemt van het net. Het elektriciteitsbedrijf betaald gemiddeld €0.20 euro per kWh, ongeveer dezelfde prijs die particulieren betalen voor hun stroom.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs