Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Salderen

Met zonnepanelen wek je zelf duurzame energie op. Een deel van de opgewekte energie gebruik je zelf. Het andere gedeelte lever je terug aan het net. Soms krijg je ook energie geleverd van het energiebedrijf. Dit komt bijvoorbeeld voor als de zon niet schijnt. In dat geval gebruik je meer energie dan dat je opwekt. Uiteindelijk ontvang je een rekening waarbij ‘salderen’ is toegepast. Wat houdt dit precies in?

Salderen

Een keer per jaar valt de energierekening op je deurmat. Voor huishoudens met zonnepanelen ziet deze er anders uit dan voor huishoudens zonder deze energiebron. In de rekening staat de hoeveelheid energie het energiebedrijf heeft geleverd, en hoeveel je zelf hebt geleverd. Wat uiteindelijk overblijft kan zijn dat je moet betalen of terug kunt krijgen. Deze verrekening wordt ‘salderen’ genoemd. De gegevens staan altijd vermeld in kWh.

Salderingsgrens

Alle eigenaren van zonnepanelen krijgen te maken met de aftreksom die salderen heet. Het is handig om je te verdiepen in de regels rondom salderen. Neem bijvoorbeeld de ‘salderingsgrens’. Dit betekent dat niet alle energie die je hebt geleverd meetelt voor de aftreksom. Je hebt er alleen recht op wanneer je elektriciteit via dezelfde aansluiting teruglevert als waarmee de leverancier de elektriciteit levert. Houd er daarnaast rekening mee dat de salderingsregels alleen gelden voor verbruikers met een aansluiting van maximaal 3×80 Ampère. Bij een grotere elektriciteitsaansluiting is het verstandig om even contact op te nemen met de leverancier.

Terugleververgoeding

Het komt regelmatig voor dat particulieren meer stroom leveren dan verbruiken. Er blijft bijvoorbeeld nog stroom over na het salderen. In dat geval heb je recht op de zogeheten ‘terugleververgoeding’. De energieleverancier mag zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Wel vindt dit plaats onder streng toezicht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zodoende ontvang je vrijwel altijd een redelijke vergoeding.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs