Stroom terugleveren
Sommige huishoudens wekken met zonnepanelen meer energie op dan ze nodig hebben. In een dergelijke situatie is het mogelijk om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Aan het einde van het jaar wordt de stroom die je hebt afgeleverd verrekend met de stroom die je hebt teruggeleverd aan het net. Deze aftreksom wordt ‘salderen’ genoemd.
Stroom terugleveren
Tijdens het salderen krijg je de volledige prijs per kilowattuur inclusief opslag, duurzame energie en BTW. Daarbij betaal je alleen belasting over het gesaldeerde verbruik. Uiteraard is het belangrijk dat het leveren van stroom goed wordt vastgelegd. Een slimme energiemeter is dan ook onmisbaar. Deze registreert namelijk op automatische wijze de energie opwekking van zonnepanelen. Dit hoeft niet altijd een digitale te zijn, ook een analoge meter die terug kan draaien voldoet om te kunnen salderen.
Salderen in de praktijk
Een voorbeeld uit de praktijk maakt het salderen iets duidelijker. Stel je voor dat je zelf 3500 kWh aan stroom verbruikt. Daarbij lever je 2000 kWh terug aan het net. Deze energie heeft je huishouden namelijk niet nodig. Daarbij zal de 2000 kWh worden gesaldeerd, terwijl je een rekening ontvangt voor de overige 1500 kWh.
Contact opnemen met de netbeheerder
Het is belangrijk om met je netbeheerder goed te communiceren over het terugleveren van stroom. Hoewel je er geen nieuw contract voor nodig hebt, biedt de netbeheerder wellicht speciale producten die je voordelen opleveren.
Gemiddelde vergoeding voor terugleveren
Door het salderen ontvang je van de energieleverancier altijd een terugleververgoeding. De hoogte ervan hangt af van de leverancier zelf. Het gemiddelde bedrag wordt wel aangegeven door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zo heb je toch een idee van een eerlijke prijs. Over het algemeen ligt de prijs tussen de 4 en 7 cent per kWh. Hoe dan ook zul je het effect van de zonnepanelen vrij snel gaan merken op je energierekening. Zo zal de voorschotnota dalen door het verminderde energieverbruik.