Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Vergunning

Voor de installatie van zonnepanelen hoef je doorgaans geen vergunning aan te vragen. Er gelden echter een aantal uitzonderingen op de regel. Zo mogen zonnepanelen niet zonder toestemming worden geplaatst op monumenten of beschermde stadsgezichten. Waar moet je op letten bij het aanvragen van een vergunning voor zonnepanelen?

Vergunning aanvragen voor zonnepanelen

Negen van de tien keer kun je zonnepanelen zonder toestemming op het dak laten plaatsen. Voor het behalen van een maximaal rendement is het belangrijk dat de zonnepanelen goed geïntegreerd zijn met de omvormer. Overigens betekent het ontbreken van een vergunning niet dat je zomaar van alles mag doen. Zo gelden er voor schuine daken de volgende regels:

  • Op een schuin dak mogen de zonnepanelen niet uitsteken
  • De hellingshoek van de panelen moet overeenkomen met die van het dakvlak waarop ze gemonteerd worden
  • De panelen moeten direct op het dakvlak worden geplaatst

Vergunning voor monumenten

Een monument is een gebouw met veel culturele waarde en een belangrijk onderdeel van een stad of dorp. Zonnepanelen kunnen het aangezicht van oude gebouwen behoorlijk veranderen. Omdat je de omgeving sterk beïnvloedt is het aanvragen van een vergunning voor zonnepanelen verplicht. Ook is het niet toegestaan om zomaar bomen te kappen in de buurt van het monument. Het klopt dat sommige bomen het rendement van je zonnepanelen behoorlijk kunnen verlagen. Vanwege planologische regelgeving is een kapvergunning namelijk altijd vereist.

Regels voor platte daken

Veel zonnepanelen zijn te vinden op platte daken. Ze werken doorgaans prima, mits je aan de regels voor platte daken voldoet. Zo moet de afstand van de panelen naar de dakrand minstens zo groot zijn als hun hoogte. Stel je voor dat de zonnepanelen 60 centimeter hoog zijn, dan moet de afstand naar de dakrand ook minstens 60 centimeter zijn.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs