Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-expert.nl Informatie over zonnepanelen!
Zonnepanelen-expert.nl

Zelf plaatsen

Het inhuren van een installatiebedrijf voor het plaatsen van zonnepanelen is niet goedkoop. Reken voor de installatie van 10 tot 12 zonnepanelen een bedrag van €800 euro tot €1000 euro. Toch ontkom je niet aan de hulp van professionals. Het installeren van zonnepanelen is namelijk een complexe taak waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Ben je toch van plan om zonnepanelen zelf te plaatsen? Hanteer dan een stappenplan om het project succesvol af te ronden.

Goed vooronderzoek

Bij het plaatsen van zonnepanelen komt veel kijken. Zo dient de installatie aangesloten te worden op de meterkast. Ook moet je een omvormer plaatsen en aan de slag gaan met allerlei dakklemmen en schroeven. Het scheelt natuurlijk veel geld wanneer je handig bent en zelf zonnepanelen kunt plaatsen. Goed vooronderzoek is in dat geval erg belangrijk. Bekijk eerst het dak van je woning uitgebreid en meet de oppervlakte waar de zonnepanelen op geplaatst moeten worden. Bepaal daarnaast ook de plek van het bevestigingsmateriaal en de bekabeling.

Stappenplan om zelf zonnepanelen te plaatsen

Na het bepalen van de juiste plek voor de panelen is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ten eerste dien je het bevestigingsmateriaal bij de hand te hebben. Denk bijvoorbeeld aan dakhaken van goede kwaliteit. Vervolgens kun je beginnen aan het volgende stappenplan:

 1. Plaats het bevestigingsmateriaal, zoals dakhaken van goede kwaliteit
 2. Plaats de dakdoorvoer. Je hebt de keuze uit dakdoorvoer voor een plat dak, of een handige doorvoerbuis
 3. Bepaal de lussen van de zonnepanelen
 4. Leg de DC-kabels naar de omvormer
 5. Bevestig de stekkers aan de DC-kabels
 6. Plaats de zonnepanelen
 7. Installeer een aardlekautomaat in de meterkast
 8. Sluit vervolgens de AC-kabel van de omvormer aan op de meterkast
 9. Sluit de DC-kabels aan op de omvormer

Het bedrijf waar je het systeem gekocht hebt voor het zelf installeren ervan kan je natuurlijk ook van dienst zijn zodat zeker is dat jij het systeem goed plaats. Ook geven veel van deze bedrijven een uitgebreide stappenplan met foto’s en aandachtspunten.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende zonnepaneel installateurs